miercuri, decembrie 10

Palabea, ReCaptcha, Ning, AOCModerators

Palabea.net - o idee de folosire a puterii maselor (cum imi place sa spun) in procesul de invatare. Inveti pe altii limbile pe care le stapanesti tu, inveti de la altii ce limbi straine te intereseaza. Siteul merge un pic cam harcait, cred ca au probleme de scalabilitate or somethin'.



Ca veni vorba de puterea maselor, reCaptcha este un serviciu API-based de captcha (adica serveste siteurilor scrisuri d-alea mazgalite, scalambaiate pe care tu trebuie sa le rescrii la logare/inregistrare pentru a verifica faptul ca esti persoana reala, nu robot). Doua lucruri sunt inteligente la serviciul asta:
1. Cuvintele provin din texte scanate, asadar sunt semnale analogice - mult mai greu de decodificat de roboti.
2. Textele scanate provin din carti. Fiecare folosire a lui recaptcha contribuie la digitalizarea unor carti vechi. Pe zi sunt rezolvate circa 200 de milioane de decodari de cuvinte. Asta e ca in bancul ala - cum spargi repede o parola? R: Pui fiecare chinez sa incerce una. Sau "..dar multi!".
Asta imi aduce aminte de imaginea idilica a globalizarii si cateva idei pe care tot idilic le promovau hippiotii. Science, it works!


Ning.com e o platforma de cms-uri la minut conforme cu noile standarde web-community2.0 Social Network for Anything ii spun ei. Uei, dar chiar de toate are platforma asta..



Association of Online Community Moderators este un exemplu de utilizare a lui Ning. Titlul este elocvent pentru tinta si necesitatea acestui serviciu era destul de mare incat m-a determinat sa il caut pe google. Placut surprins ca s-a gasit cineva sa faca asa ceva. Si moderarea/administrarea asta a serviciilor web poate dezvolta o intreaga stiinta in jurul ei.

Ma gasiti si pe:
mihneasim on palabea
mihneasim on aocmoderators

Niciun comentariu: