vineri, decembrie 21

Vacanta la romani

Ma enerveaza persoanele care isi iau vacanta mai devreme sub pretextul ca sunt "ultimele zile". Ii consider antisociali in sensul distructiv/inhibitor. Daca toata populatia ar chiuli in ultima sapt dinainte de vacanta, atunci firesc ar fi sa spunem ca vacanta incepe cu o saptamana mai devreme. Iarasi, saptamana dinaintea acestei saptamani ar deveni ultima saptamana dinainte de vacanta. O recurenta de ordinul intai ne-ar arata inductiv ca asta s-ar traduce intr-o vacanta continua.

Nu vreau sa par tocilar indoctrinat, dar regulile sunt reguli. Nu exista "dar mai sunt cateva zile pana la Craciun", nu exista niciun "dar" (in afara celui de sub pom :) ), exista insa conventia generala ca vacanta incepe luni. Intamplator sambata si duminica sunt zile nelucratoare, deci avem liber incepand de sambata. Dar nu si joi, sau vineri, nici macar in seara de vineri. Poate unora le-ar prinde bine putina scoala si sambata, ca pe vremuri tulburi.

Daca vrem sa fim corecti putem sa cerem o permisiune, sa facem un aranjament impreuna cu toti membrii comunitatii sau cu liderul comunitatii. Asa e politicos, asa e social-friendly. Suni, trimiti mesaj, afli daca se poate, daca sunt toti de acord sa va luati liber in ziua aia, ca si cum ar fi oricare alta zi, iar nu "ultima zi dinainte de vacanta in care chiuleste toata lumea". Unii profesori spre exemplu ar putea sa isi programeze cursurile ca si cum ziua aia n-ar aparea in orar. Se poate si asa, fara consecinte grave si fara gesturi urate.

Asta tine de caracterul romanului, de nivelul lui de civilizatie. Aici sunt facut foarte usor "nebun" ca aman plecarea acasa cu 8 ore ca sa prind o jumatate nocturna de curs. O fiinta dintr-o civilizatie superioara, sa o numim generic "strain", m-ar fi mustrat pentru jumatatea de curs pierduta.

Niciun comentariu: